Iko Chocolito ♥


+facebook

+twitter

+Le mom

+Insta


ENTRY Le Owner LINKIES BIAS STUFF +FOLLOW Home Testblog

Bla Bla Bla

Assalamualaikum people.. Welcome To my Kingdom. Feel free to explore my blog. JUST NEVER EVER OPEN MY PAGE SOURCE. Leave your footsteps at my shoutbox. Just Hit the cat. Thank you ^^ .
[Do follow my blog and my twitter ^^]

Jerit Sini !
  • ?no advertise link ?link blog not email (so ika leh visit lek) ?no hard words
Buku Tamu


Little Astronouts

Credits

Template :Arina Azman
Basecodes :Ino Arrien Wana
Own and Re-Edit by:Kaka
Bukit Bendera , Pulau Pinang
HELLO ! hehe.. Ika tahu cuti sekolah ni comfirm ramai yang pergi jalan-jalan kan ? ika pun YEAY !
hehe.. haritu ika dah post pasal Mardi Cameron Highland right ? so hari ni Ika nak citer pasal Bukit Bendera , Penang :)

Dah jadi kebiasaan kalau cuti sekolah, mana-mana tempat percutian pun akan penuh kan? Camtu gak kat Bukit Bendera.. Ika n family sampai sini dalam pukul2 petang jugaklah.. ITUPUN DAH PACK! ..
Memang agak susah untuk cari parking tapi Alhamdulillah thanks to Abang RELA yang bagi kitorang parking kat satu space nie :D

AMARAN !
 Dekat situ memang akan ada orang yang tunjuk parking kat mana tapi.. Kene pau lah..Diorang minta bayaran dalam RM 5 camtu.. Jangan parking sebarangan sebab nanti kena saman ;)

Bayaran masuk adalah seperti berikut :)

Klik gambar untuk lebih jelas ^^

Okay nampak tak harga yang adults tu RM8 ? itu untuk dewasa warganegara Malaysia sahaja.. Kalau nak dapatkan harga tu kene tunjukan Mykad korang kat counter tu.. :D

As i say, cuti skolah orang beratur memang panjang.. Kami semua tunggu turn untuk naik Train ke atas dalam 15 minit..tunggu punya tunggu akhirnya sampai giliran.. Inilah rupa train tu..


Mutiara Train
Along the destination ..
Train ni ada dua je.. Satu kat atas satu kat bawah.. Memang laju sebab ni train yang baru..Lebih kurang 3 minit untuk sampai atas dan 2 minit untuk sampai ke bawah.. Turun bawah tu ngeri jugak rasanya.. Kalau korang nampak ade satu train kat depan memang mcm nak berlanggar je tapi dia split kabel so huu.. ngeri gak ...Panjang trek ni lebih kurang 300 meter..

Okaylah dah sampai atas.. Ika tengok Queue untuk turun kebawah.. woww... ramai nye.. Baru pukul 3 camtu .. So ika ngan family jalan-jalan.. and jumpa tempat untuk makan and minum.. apa lagi.. Singgahlah :D


Tempat ni ada 2 tingkat tau .. tingkat atas ialah tempat untuk makan.. Semua makanan je.. kami pergi tingkat bawah.. Tingkat bawah ada jual sourveniour and air.. tapi harga air disini amat amatlah berbeza dengan harga kedai runcit.. macam kat genting :) Kakak ika, minum Ice lemon tea and harga dia RM3.. Ika share ngan Ibu ABC .. Harga untuk ABC ialah Rm 4.50.. agak berbaloi sebab sedap :)

memang melegakan sebab jalan penatkan.. tapi kat atas ni memang sejuk dan berangin.. tapi tak perlulah pakai jaket :).. Okay jom tengok gambar gambar yang Ika snap :D tapi sorry tak cantik.. Ika pakai phone je ;)



Permandangan Pulau Pinang dari atas Bukit Bendera.. Nampak Jambatan pertama dan Kedua (belum siap lagi ) Cantik sangat.. SubhanAllah

Dari Atas Bukit Bendera (Penang Hill)

Tapi kita akan nampak permandangan dulu baru kedai makan and minum tu :) Bila jalan depan sikit ade satu stall mini yang jual Grasshopper made from daun kelapa or orang Perak (mcm kome) ckap is daun Nyor..


Memang Ika nak grasshopper ni.. tapi bila fikir balik.. Harga dia RM 2.. and bila sampai bawah dh layu :( so baik tak payah :D baik beli benda lain.. RM 2 memang tak berbaloi :D


Yang ni Train yang paling lama.. dia letak dekat dengan tempat makan tu.. Boleh masuk kat bahagian depan skali train tu untuk bergambar.. ngan kat belakang skali :D

Bila dah jalan-jalan.. tengok dah masuk Asar.. Ika tengok ada papan tanda yang menunjukkan kat sini ade Masjid.. so Ika dengan Ibu pergilah mencari.. Kami naik naik and tengok tengok jumpa Bangunan ala-ala british ni..

The Guard House

Hehe saja edit supaya nampak lama.. baru ada feel kan ? ika pun tak tahu apa fungsi nya sebab Kita tak dibenarkan masuk.. sebenarnya kat atas ni ada Balai Polis, Pejabat Pos.. semua mini-mini :D COMEL .. sebelah Guard House nilah masjidnye.. Pun Mini jugak :)

Penang Hill Mosque

Saf' untuk wanita hanyalah sebaris.. Boleh memuatkan sebanyak 5 hingga 6 orang je.. Mini lah katakan.. bila turun tangga dekat masjid tu ada taman permainan untuk kanak-kanak ..

Actually kat situ gak ada Trem yang bawak kite pusing-pusing satu Bukit Bendera.. Harganya RM 30 satu trem.. Asyik-asyik naik kenderaan je .. Jalan kaki lah pulak kan ?Kitorang decide nak turun.. Wow.. barisan panjang.. Nasib baik time solat tu mak saudara ika pergi beratur siap-siap so tak payah lah tunggu terlampau lama.. Kitorang beratur dekat nak Sejam untuk turun..

Bila dah turun tu bestnya.. Huhu penat gak jalan-jalan kat atas tu Anyway still fun.. Okaylah.. Ika pun dah penat menaip.. so pengajarannya.. Cuti sekolah best tapi Penuh dengan orang.. Heheehee..okay then.. Assalamualaikum and bye ^^ sebarang pertannyaan di Cbox ye.. Awmm




Written by Me at 23:51 0 Comment{s}

? ?